Saturday, November 13, 2010

စားက်မယ္ေဟ့ေကာင္းေကာင္း

ဒီေန႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးလုပ္စားၾကည့္ရေအာင္။ ေတာင္ပိုင္းရွမ္း၊ ေျမာက္ပိုင္းရွမ္းေတြျပင္ဆင္ေပးတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေတာ့ဟုတ္ဘူးေနာ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးလုပ္စားတဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ...ဟီး ဟီး။

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
(၁) ၾကက္သား(သို႔)၀က္သား - ၅၀ သား
(၂) ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ (အစီး^အဖြယ္ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ) - ၂စီး
(၃) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ - ၁၀ သား
(၄) ဘဲဥ - ၂လံုး
(၅) ဆီတို႔ဟူး - ၁တံုး
(၆) ပဲပုပ္ - အနည္းငယ္
(၇) ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၈) ေရွာက္တေကာပါေကာ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၉) ၾကက္သြန္မိတ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္

အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္နည္း
ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို တစ္နာရီခြဲေလာက္ ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သား(သို႔)၀က္သားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အသားႏူးအိပါက ဆယ္၍ႏႊင္ထားပါ။ ဘဲဥကို ေမႊေခါက္၍ ဒယ္အိုးျပားတြင္ ဆီအနည္းငယ္သာထည့္ေၾကာ္ျပီး လိပ္၍ ပါးပါးျပန္လွီးပါ။ ဆီတို႔ဟူးကို ေရေႏြးနည္းနည္းျဖင့္ ေရေဖ်ာ္ထားပါ။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ဆီမ်ားျဖင့္ အၾကြပ္ေၾကာ္ပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးျဖင့္ အေနေတာ္ေျဖာ၍ ျပင္ဆင္ထားေသာ ဟင္းအမယ္မ်ားကို စံုလင္စြာထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။ (တစ္ပြဲစာစီခန္႔မွန္းထည့္ျပီးျပင္ဆင္စားေသာက္ၾကတာေပါ့)

၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊ တို႔ဟူးေၾကာ္၊ မုန္႔ညင္းခ်ဥ္တို႔ မုန္လာဥျဖဴခ်ဥ္တို႔ႏွင့္ ျပီးေတာ့ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္နံနံခတ္ျပီး တြဲဖက္စားေသာက္လိုက္ရင္ေတာ့ အရမ္းဂြတ္မယ္ထင္ပါတယ္။
ကဲဒီတစ္ခါ မႏၲေလးကနန္းၾကီးသုပ္တစ္မ်ိဳးကိုသုပ္စားၾကရေအာင္။ မုန္႔တီဖတ္ျဖင့္သုပ္စားလွ်င္ရေပမယ့္ ေခါက္ဆြဲနန္းျပားကိုသုပ္စားၾကတာေပါ့ေနာ္။

မႏၲေလးနန္းၾကီးသုပ္ (ေခါက္ဆြဲနန္းျပား)

ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲ ၁ ပိႆာ ၅၀သား
အုန္းသီး ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - နီ ၂က်ပ္ခြဲသားစီ
ၾကက္သား - ၅၀ သား
ဆီ ၂၀ သား
မုန္႔ၾကြပ္ ၅၀သား (ေၾကာ္ထားပါ)
အခ်ိဳမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
ငံျပာရည္ ၅က်ပ္သား
ပဲမႈန္႔ ၅က်ပ္သား
အေရာင္တင္မႈန္႔ ၂က်ပ္ခြဲသား

ျပင္ဆင္ပံု
အုန္းသီးဦးေရကိုသပ္သပ္ဖယ္ ေႏွာင္းေရကို ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ၊ ၾကက္သားႏူးရုံျပဳတ္၊ အသားေသးေသးႏႊင္၊ နႏြင္း၊ အခ်ိဳမႈန္႕ႏွင့္နယ္ထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထားျပီးဆီသတ္၍ နီေရာင္သန္းလာလွ်င္ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္။ ငရုတ္စိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ ၾကက္သားထည့္ေမႊ၊ အုန္းႏုိ႔ရည္မ်ားထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္လိုသလိုထည့္၊ ဆီက်န္ေရ က်န္ခ်က္ထား။

ပန္းကန္တြင္ ေခါက္ဆြဲထည့္၊ ၾကက္သားအုန္းႏို႔ဟင္းဆမ္း၊ မုန္႔ၾကြပ္ျဖဴး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ မညက္တညက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရိုက္၍ဆီႏွင့္ေၾကာ္ထားေသာ၊ ေရွာက္၊သံပရာစိတ္၊ၾကက္သြန္ဥၾကီး ပါးပါးလွီးျပီးသားမ်ားကိုထည့္ပါ။
ၾကက္ရိုးဟင္းခ်ိဳကို ၾကက္သြန္ျဖဴခတ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။

မႏၲေလးနန္းၾကီးသုပ္ (ေခါက္ဆြဲနန္းျပား)

ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲ ၁ ပိႆာ ၅၀သား
အုန္းသီး ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - နီ ၂က်ပ္ခြဲသားစီ
ၾကက္သား - ၅၀ သား
ဆီ ၂၀ သား
မုန္႔ၾကြပ္ ၅၀သား (ေၾကာ္ထားပါ)
အခ်ိဳမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
ငံျပာရည္ ၅က်ပ္သား
ပဲမႈန္႔ ၅က်ပ္သား
အေရာင္တင္မႈန္႔ ၂က်ပ္ခြဲသား

ျပင္ဆင္ပံု
အုန္းသီးဦးေရကိုသပ္သပ္ဖယ္ ေႏွာင္းေရကို ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ၊ ၾကက္သားႏူးရုံျပဳတ္၊ အသားေသးေသးႏႊင္၊ နႏြင္း၊ အခ်ိဳမႈန္႕ႏွင့္နယ္ထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထားျပီးဆီသတ္၍ နီေရာင္သန္းလာလွ်င္ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္။ ငရုတ္စိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ ၾကက္သားထည့္ေမႊ၊ အုန္းႏုိ႔ရည္မ်ားထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္လိုသလိုထည့္၊ ဆီက်န္ေရ က်န္ခ်က္ထား။
ပန္းကန္တြင္ ေခါက္ဆြဲထည့္၊ ၾကက္သားအုန္းႏို႔ဟင္းဆမ္း၊ မုန္႔ၾကြပ္ျဖဴး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ မညက္တညက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရိုက္၍ဆီႏွင့္ေၾကာ္ထားေသာ၊ ေရွာက္၊သံပရာစိတ္၊ၾကက္သြန္ဥၾကီး ပါးပါးလွီးျပီးသားမ်ားကိုထည့္ပါ။
ၾကက္ရိုးဟင္းခ်ိဳကို ၾကက္သြန္ျဖဴခတ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
@ainmat.com

No comments:

Post a Comment